Ses kısıklığı nedenleri

Ses kısıklığı nedenleri

SES KISIKLIĞI NEDENLERİ

Kişilerim normal sesinin şiddet, ton ve ayırd edilebilirlik açısından uğradığı değişiklik ses kısıklığı olarak tanımlanır. Ses oluşumunda yaş, cins, ırk, gen gibi fizyolojik farklılıklar yaratan etkenlerin yanı sıra konuşma organları hastalıkları da ses kısıklığı nedenleri arasında olabilir. Normal bir konuşma yeterli hava ve basıncı sağlayan akciğer solunumu, normal bir ses için sağlıklı bir gırtlak yapısı gerekmektedir. Sesi ve tınıyı oluşturmak için sağlıklı bir burun nefes alış verişi, yumuşak damak dokusu, artıkülasyon ve gerekli işlevleri sağlayan diş, dil ve dudaklar gereklidir. Bu organlarınızın herhangi birinde fonksiyonel bir anormallik varsa ses kısıklığı nedenleri ve konuşma bozuklukları nedenleri ile karşı karşıyasınız demektir.

Ses kısıklığı nedenleri :

Ses kısıklığı nedenleri gırtlağa bağlı bölgesel patolojilerle ilişkilidir. Nadir de olsa boyun, göğüs boşluğu ve nörolojik hastalıklarda da dolaylı ses kısıklığı yaratan bulgular var olabilir. Gırtlağımız içinde sık görülen nedenler ses teli felçleri, enfeksiyonlar, ses teli hareket bozuklukları, gırtlağın iyi huylu ve kötü huylu timörleri ile kronik iritasyon ve yanlış ses kullanımı ile ortaya çıkan rahatsızlıklardır.

Günlük yaşamda yüksek oranda hava kirliliği, sigara kullanımı, yakıcı gaz buharları ya da reflü nedeniyle sindirim sistemi salgılarına maruz kalan yutak ve gırtlak mukozası doku zedelenmeleri adına risk altındadır. Bu faktörler sıklıkla ses tellerinize ciddi oranda zarar verir. Tükrük bezlerinin salgısını azaltan ya da durduran rahatsızlıklar ses kısıklığı nedenleri arasındadır. Bir diğer güçlü ses kısıklığı nedenleri nden biri de başka rahatsızlıklarımız yüzünden kullandığımız ve yan etkileri olan ilaçlardır. Bu ilaçlar; antidepresanlar, ağrı kesiciler vb boğazda kuruluk yaparak ses tellerinizin zarar görmesine sebep olabilirler.

Ses kısıklığı nedenleri ni saptayabilmek adına endoskopik gırtlak muayenesi yapılır. Her yaş grubuna bu şekilde muayene yapılabilir. ( Çocuk, bebek, genç, yaşlı) Endoskopinizdeki  bulgulara göre ek tanı araçları ya da tedavi yollarına karar verilir. Ses telinde spazmlarla seyreden ya da yanlış ses kullanımının oluşturduğu durumlarda ses rehabilitasyonu ve solunum egzersizleri gereklidir. Solunum egzersizlerini gündelik yaşantınızda rahatlıkla tekrarlayabilirsiniz.

Ses telleriniz için tehlikeli ortamlarda bulunanlar, sigara içenler 40 yaş üstü olup ses kısıklığı süresi 3 haftayı geçen kişiler endoskopik muayeneye yaptırmalıdırlar.

Ses kısıklığı belirtileri

Ses kısıklığı belirtilerinin en başlıcaları is; yutarken bir şey takılıyormuş hissi ya da batma, boyun ve kulağa vuran ağrı, boğazda ve ağızda yüksek oranda kuruluk ve nefes alıp verirken zorlukların varlığıdır. Bu gibi durumlarla karşı karşıyasanız en yakın aile hekiminize akabinde de kulak burun boğaz doktorunuza başvurmalısınız. Uzman doktorlar için öneri almak isterseniz sosyal medya ya da iletişim sayfamızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

modalast

Ses kısıklığı nedenleri

You Might Also Like

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>