Kanserde erken teşhis tedavide başarıyı arttırıyor

kanserde erken teşhis tedavide başarıyı arttırıyor

Kanserde erken teşhis tedavide başarıyı arttırıyor

KBB Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri her hastalıkta ve kanser türünde olduğu gibi KBB, baş ve boyun kanserlerinde de erken tanının tedavide başarıyı arttırdığını belirterek, “ hastaların şikayetleri giderek artıyorsa, beklenmeyen bir durum söz konusu olduysa vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına gidilmesinde fayda vardır” dedi.
KBB Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri “ vücudun temelini oluşturan dokularda, bulunduğu organın çalışma düzenini etkileyip, kişinin yaşamsal fonksiyonlarını riske etmesine sebep olan hücrelere kanser hücresi dendiğini söyler. Bu hücrelerin hangi organda geliştiyse öncelikle o organa zarar verdiğini söyleyen Güneri, “Baş boyun kanserleri genellikle ağız içi yapıları, yutak, gırtlak, yemek borusu girişi, tiroid bezi, sinüsler, tükürük bezleri ve yüz cildinde yerleşir. Sık yerleşim yeri gırtlak tır” dedi. Belirtilen en önemli noktalardan biriside doğru tespitleri doğru zamanda yapabilmek bu yüzden kanserde erken teşhis tedavide başarıyı arttırıyor .

“Şikâyetler Kanserin Yerleştiği Bölgeye Göre Farklılaşıyor”
Baş boyun bölgesi tümörlerinde kanser hücresi köken aldığı dokuyu ne denli iyi taklit ediyor ana dokuya benziyorsa, tedaviye aynı oranda dirençli olabilmektedir diyen Prof. Dr. Ataman Güneri, “Kanser hücrelerinin yerleştiği organdaki evrimi hastalığın seyri açısından bizi tedavi için baştan yönlendiriyor. Kanserleşmiş dokunun yerleştiği organdaki yaygınlığı yani evresi hastalığın seyri açısından önem taşır. Yerleştiği bölgeye göre tedavi yöntemleri kişiselleşebiliyor. Örneğin gırtlak ve ağız içi bölgesinde sıklıkla gördüğümüz tümörlerde birbirine benzer şikâyetler olabiliyor” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Güneri, kanser hücreleri yutma

kanserde erken teşhis tedavide başarıyı arttırıyor

fonksiyonunu etkileyen bir bölgedeyse yutmayı, ses fonksiyonunu etkileyen bir bölgedeyse ses fonksiyonunu etkileyebildiğini söyledi.

50 Yaş Üstü Erkekler Risk Altında
Prof. Dr. Ataman Güneri, ses kısıklığı, yutma zorluğu, nefes zorluğu gibi rahatsızlıkları göz ardı etmemek gerektiğini söyleyerek, “ Erkeklerde biraz daha dikkatli olmak kaydıyla, bu tür şikayetlerin varlığı basit nedenler dışında tümör olabileceği ihtimalini de ortaya çıkarıyor. Şikâyeti olan erkekse, 50 yaş üzerindeyse, sigara içiyorsa, beslenme bozukluğu yaşıyorsa, reflü, kansızlık varsa mutlaka dikkatli ve titiz bir muayeneden geçmek durumundadır. Alkolle beraber içilen sigaranın organlarda kanser tümörlerine daha fazla neden olabilmektedir. Vücudun tüm organlarında karşımıza çıkabilecek kanser hücrelerinin tedavisi, tümörün cinsine, yerleştiği organa ve hastalığın evresine göre değişiklik gösterir. Bulunduğu organda kalırlar, ikinci dönemde lenfe yayılabilirler, üçüncü evrede diğer organlara yayılabilirler. Kaynaklandığı organda hastalık kaldıysa tedavi orada gerçekleşir. Boyuna da yerleştiyse hem organa hem de boyuna müdahale edilir. Düzgün tedavi yapıldığında daha iyi sonuçlar alınır. Ne kadar erken evrede fark edilirse o kadar iyi. Erken tanı çok önemli. Geç olmadan muayene sonrasında tedaviye başlanması gerekiyor.” dedi.” kanserde erken teşhis tedavide başarıyı arttırıyor

 

Kanserden Korunmak Mümkün mü?
Prof. Dr. Ataman Güneri, kanserden korunmanın nedeni biliniyorsa mümkün olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Güneri, “Kanserin nedenini biliyor muyuz, pek çok türünün malesef bilmiyoruz. Bu yüzden net bir korunma aşaması belirlemek mümkün değil. Bir takım iç ve dış faktörlere karşı tedbirli olursak bu hastalığın ortaya çıkışını engelleme veya geciktirme şansını yakalayabiliriz. Beslenme, sindirim sistemi bozuklukları, solunan hava gibi etkenler dokulara zarar verdiği için tümörleşmeye yol açabilir. Aynı fizik, çevre, beslenme şartlarına sahip aile üyelerinde benzer hastalıklar çıksa da kanserin genetik olduğu henüz kanıtlanmış değil” diye konuştu.

Kanserde erken teşhis tedavide başarıyı arttırıyor bu yüzden mutlaka sık sık kontrollerin yapılması ve muayenelere düzenli olarak gidilmesi önerilmektedir.

You Might Also Like

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>