Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları

Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları

Okul öncesi ve okul çağında Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları üzerine Prof. Dr. Ataman Güneri ile özel bir röportaj gerçekleştirdik.

Sıcak yaz günlerindeki ısı nem uygunluğu ve açık alanlardaki hava temizliği nedenleriyle solunum yolu enfeksiyon hastalıkları azalır. Bu şartların değiştiği sonbahar ayları ve kapalı kalabalık ortamlarda barınma sürelerinin uzadığı kış aylarında toplumdaki bulaşıcı solunum yolu hastalıkları görülme sıklığı artar. Genellikle virüs bulaşmalarının yaşandığı ortamlarda (kalabalık kreş, okul ,yurt, iş yeri ,toplu taşım araçları vb.) bulunup kişisel hijyenik tedbirleri alamayan ve korunamayan 10 yaş altı çocuklarda hastalık bulguları çıkar. Virüsün solunum yoluna ilk bulaşıp konakladığı burun, geniz ve boğaz bölgesi dokuları aldıkları uyarı ile bölgesel ve sistemik yakınmalara yol açar. Burunda tıkanıklık, akıntı, salgı birikimi, salgı akışına bağlı akşamları artan öksürük, yutma zorluğu, boğaz ağrısı ilk karşılaşılan şikayetlerdendir. Boğaz ve geniz bademcikleri irileştiği oranda boşlukları daraltacağı için gündüz ağız solunumu, uykuda horlama ve bazen nefes durması yakınmaları oluşabilir. Virüs bulaşması sonrası enkübasyon süreleri farklı olsa da genelde ilk 12 saatten sonra başlayan şikayetler giderek artar ve 38 derece civarı dalgalı beden ateşi ortaya çıkar. Yutma ve solunum bozukluğu nedeni ile hastalarda uyku ve beslenme zorlukları başlar. Bu tablodan sorumlu olan mevsimsel virüslerin ilaç ve ya aşılama tarzı koruyucu bağışıklık şansı olmadığı için, şikayetler başladıktan sonra hastalığın tedavi edilme gereği vardır. Bulaşma riskine karşı hastanın izole edilmesi ateş düşürücü tedavilerin başlanması (kompres, ateş düşürücü ilaçlar) , evde mümkünse yatak istirahati uygulanmalıdır. Burun solunumunu rahatlatan fizyolojik solüsyonlarla temizlik, geçici süre kullanılacak açıcı burun damlaları yararlı olur. Hastalıktan sorunlu ajan virüs olduğu için antibiyotik tedavisi gerekli olmayacaktır. Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları , ateşin yükselmeye meyil göstermesi enfeksiyonun diğer sistemlere yayılması halinde tedavi protokolü gözden geçirilir.

Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları sık tekrarlayıp uzun süreli burun tıkanıklığı ve solunum bozukluğu yapması, komşu organlar olan sinüsler ve kulaklarda yeni yakınmalara neden olabilir. Ağrı ya da akıntılı kulak hastalıklarının eşlik etmesi enfeksiyon ajanının orta kulağa bulaşmasının habercisidir. Enfeksiyon tedavisi sonrasında ya da orta kulağa enfeksiyon bulaşmaksızın da sıvı birikimi olabilir. Ateş ve ağrılı dönem geçtiğinde çocukta işitme azlığı, duymazdan gelme, dalgın oynama gibi şikayetlerin devam etmesi orta kulaktaki hastalığın sürmekte olduğunun işaretleridir. Bu nedenle çocukların periyodik kontrollerinde kulak muayenesi ve işitme testleri düzenli olarak yapılmalıdır.

Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları

Uzun süre burun tıkanıklığı olan, ağız solunumu yapan, gece horlamalı nefes zorluğu yaşayan çocuklarda yaş büyüdükçe üst damak şekil bozukluğu ve buna bağlı diş düzensizliği oluşabilir. Kubbe damak deformitesi gelişir ise dişlerde kapanma anormalliği ortaya çıkar ve ortodontik tedavi ihtiyacı oluşur.

Burun tıkanıklığı ve enfeksiyon uyarısının sık tekrarlaması ve uzun sürmesi komşu sinüslerin akut ve kronik hastalıklarına yol açabilir. Çocuklarda yüz ve baş ağrısı, ateş, dalgınlık, uyumsuzluk, nefes kokusu, gece öksürüğü gibi uzun süreli ve ya sık tekrarlayıcı yakınmalar ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları sözü edilen yaş döneminde fizyolojik olarak görmeyi beklediğimiz üst solunum yolunun enfeksiyonları eğer bahsi geçen kulak, damak ve sinüs hastalıklarına yol açıyorsa ya da uykuda solunum bozuklukları oluşturuyorsa tıbbi koruma ve ilaç tedavisine alternatif olarak cerrahi uygulamalara başvurulmalıdır.

Çocuklarda Sık Rastlanan Kulak Hastalıkları ihmal edilmeyecek önemli bir konu olup, tüm ebeveynleri bu konuya özen göstermesini modalast ekibi olarak öneriyoruz.

5
Sending
User Review
5 (5 votes)

You Might Also Like

2 Comments

  1. 1

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>