Semmelweis Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi Melis Şalcı ile sağlıklı beslenme ve kilo verme yolları üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Melis Şalcı beslenme üzerine kendisininde uyguladığı genel tavsiyeleri bizlerle paylaştı.
Beslenmeyle ilgili genel tavsiyeler:
Sağlıklı beslenme ve kilo verme yolları nın en büyük sırrı hareketsiz kalmamak. Örneğin her gün en azından bir yarim saat yürümeniz sağlığınız açısından çok faydalı olacaktır. Yürüyüş yapabilecek alanınız yoksa müziği açıp dans ederek günlük spor aktivitelerimizi gerçekleştirebiliriz. Eğer dans etmeyi seviyorsanız ” Keira La Shae’nın Youtube da yer alan 10 dakikalık Latin ya da African danslarindan yararlanabilirsiniz. Bu dans etmeyi sevenler için incelmenin en zevkli yolu olabilir.
Diğer bir yöntem, öğünleri az ve sık yemek çok faydalı oluyor. Bunun ”için sofradan doyarak kalkmalıyım” alışkanlığını yok etmek lazım, açlığı gidermeyi amaç edinmeliyiz, doymayı değil. Örneğin sabah kahvaltısında bir gün yulaflı meyveli sut ya da yoğurt yerken diğer bir gün de bol sebzeli bir omlet yada menemen, yanında peynir, domates, salatalık yiyebiliriz, Bu beslenme çok da tok tutar. 2- 3 saat sonra 2 ceviz, 5 badem ve yanında da bir yaş meyve yiyebiliriz; şeftali, erik, elma, portakal gibi. Yine 2-3 saat sonra öğle yemeğinde örneğin yağsız domates çorbasıyla küçük tatlı tabağında sebzeli bulgur pilavı çok güzel bir seçenek.
Bir başka gün onun yerine balık, sebze ya da tavuk-et sebze kombinasyonlarını yapabilirsiniz. Kerevizi eğer seviyorsanız çiğ olarak kereviz tüketebilirsiniz. Kalori yakmaya çok yardımcı bir sebzedir kereviz.
Diğer bir örnek: kereviz, ceviz ve sarımsakları rendeleyip yoğurtla karıştırarak tadı çerkes tavuğunu andıran çok da lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. 2 saat sonra ara öğün olarak akşam yemeğinden önce bir elma ya da bir küçük kase yoğurt veya sütün içine 1-2 yemek kaşığı yulaf ezmesi yiyebilirsiniz(içine kuru kayısı, meyve konabilir) ya da biraz peynir ile tam tahıldan yapılan kıtır flatbread dediğimiz gevrekten de tüketebilirsiniz. Sonra da yine 2-3 saat sonra son öğünümüz olan akşam yemeği var. Akşamları da bol limon soslu zeytinyağı az bol yeşillikli salata yiyebilirsiniz. Bazen üzerine 1 köfte, bazen de peynir ekleyebilirsiniz, Avokado da çok faydalı yiyeceklerin başında geliyor. Zaman zaman avokado doğramanızda da bir sakınca yoktur. önemli olan her türlü un içeren yiyeceklerden uzak durmak. Onun yerine tahılların kendisini tüketmeye çalışmalıyız.
Baklagilleri de haftalık öğünlerimizin mutlaka bir parçası yapmalıyız. Pilavdan vazgeçemeyenler de beyaz pilav yerine sağlıklı olan bulgur pilavını tercih etmeliler. Ya da daha Türkiye’de çok yaygın olmayan siyah pilavı tüketebilirsiniz. Antioksidan açısından yaban mersiniyle yarışması da ne kadar sağlıklı olduğuna dair bir kanıt. En önemli kurallardan biri de porsiyonlarımızı Türk usulu alıştığımız güzel yemek tabaklarından tatlı tabaklarına indirgemeliyiz. Psikolojik olarak tabak ne kadar küçük olursa o kadar dolu gözükür. Bizim de gözümüz doyar. Tuzu azaltıp günde mutlaka 2-3 litre su içmeliyiz. Ayrıca her gün yulaf tüketildiği takdirde vücudun immun sistemi de güçleneceği için hastalıklara karşı da kalkan olacaktır.
Bir diğer yandan tatlıları hayatımızdan kaldırarak hem bedenimize hem de ruhumuza çok büyük hediye vermiş oluruz. Çünkü vücuda ne kadar tatlı verirseniz verin doymaz ve yenisini ister. Bu bir döngü olursa ileri ki yıllarda sonucu şeker hastalığı olarak bize acı bir şekilde döner. (Bu uygulama insülin toleransı olan hastalar için geçerlidir.) O yüzden en iyisi bu zararı kendimize vermememiz ve onun yerine sağlıklı seçeneklerle bu ihtiyacı karşılamamız gerekir.
Örneğin %1.5 yağlı soğuk yada sıcak süte biraz atacağımız tarcın( reflü yoksa) tatlı ihtiyacını karşılamak için birebir. Ya da en fazla öğünde 1 adet, günde 2 tane olmak üzere hurma ve süt ile çok güzel bir tatlı kombinasyonu yapabilirsiniz.
Bu sisteme alışınca vücut 2 hafta içerisinde zaten otomatik olarak tatlı istememeye başlayacaktır. Bu sisteme başlayınca ilk 2 hafta vücut daha ödemi kolay atamadığından kilo verimi kolay olmayabilir. Hatta ”kilo mu alıyorum ben?” diye hissedebilirsiniz. Korkmaya gerek yok, bu normaldir. O yüzden aynı tempoyla devam etmeniz gerekir. Bu şekilde vücudun kilo verme hızına bağlı olarak ayda 3 ile 6 kilo arasında kilo kaybedileneceğine inanıyorum.
Melis Şalcı’ya sağlıklı beslenme ve kilo verme yolları ile ilgili tecrübe ve bilgilerini bizimle paylaştığı için teşekkür eder, sevgi ve saygılarımızı sunarız. – Moda La ST